Home » Peesontsteking Achillespees

Peesontsteking Achillespees

 

peesontsteking achillespees
 

De achillespees loopt aan de achterzijde van de kuit en bestaat uit een mediale (binnen) en laterale (buiten) zijde. Achillespeesontsteking of -irritatie is een bekende blessure bij sporters. Vooral bij hardlopen komt deze vaak voor. De achillespees zorgt mede voor een goede loopbeweging en zorgt dat de hak van de grond getild wordt.
De acute achillespeesblessure valt niet onder peesontsteking. Dit is een overbelasting waarop een verrekking of scheuring acuut volgt. Dit geeft heftige pijn (alsof er iemand een trap in de kuit geeft), meestal in de spierbuik aan de mediale zijde. Hierbij is eerst rust geïndiceerd, eventueel fysiotherapie bij het oppakken van de sport en andere belasting.

 

Symptomen

Een chronische achillespeesblessure, de peesontsteking, is lange tijd aanwezig. De pijn wordt gevoeld bij de aanhechting van de pees op het bot. Vaak is er wat zwelling te zien en een verharding te voelen. Het is pijnlijk om de hak van de grond te duwen (tijdens lopen of op de tenen gaan staan). Vaak zijn de spierranden van de spier ook pijnlijk bij palpatie, dit geldt meestal voor de spierranden aan de mediale zijde.

 

Oorzaak

Vaak wordt een achillespeesontsteking veroorzaakt door overbelasting, bijvoorbeeld tijdens sport. Bij de hardloopsport komen veel achillespeesklachten voor; dit kan ontstaan door een verkeerde loopbeweging. Het is van groot belang om de voet goed af te wikkelen en een looppatroon te ontwikkelen waarbij de spieren en gewrichten zo min mogelijk zwaar belast worden. Hardlopen is een zware sport voor de spieren en gewrichten en dient daarom goed te worden uitgevoerd. Dit kan door een (sport)fysiotherapeut bekeken worden.
Soms kan ook een val of klap op de spier de klachten veroorzaken.

 

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan bij deze ontsteking verlichting geven. Door middel van het losmaken van de spier, daarmee het stimuleren van de doorbloeding en de genezing. Aangevuld met oefentherapie waarmee de belastbaarheid van de spier wordt getraind (kracht en stabiliteitstraining) met als doel dat de spier weer volledig belastbaar is. Een hakje kan verlichting van pijn geven; in de schoenenwinkel zijn hakjes te koop die onder de hak van de voet in de schoen gelegd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de pees tijdens de loopbeweging wat wordt ontlast omdat de hoek van strekking verkleint wordt.

 

© 2011 - 2021 Peesontsteking.net