Home » Peesontsteking Knie

Peesontsteking Knie

 

De grootste spier in het lichaam loopt in het bovenbeen: de voorzijde van het bovenbeen de M. Quadriceps. Deze spier is erg belangrijk bij de algemene dagelijkse bezigheden zoals lopen, fietsen, traplopen. Daarom is het ook belangrijk dat deze spier goed getraind is. De spier loopt vanuit de lies naar de knieschijf, hecht zich daaraan vast en verbindt door heen peesaanhechting de onderkant van de knieschijf met het onderbeen. Doordat deze spier de grootste in het lichaam is, is de spier ook een graadmeter voor de algehele conditie en overigens erg belangrijk om te trainen bij het verbeteren van de algehele conditie en het herstellen na operaties of hart- en vaatziekten.

Wanneer de kniepees vlak onder de knieschijf ontstoken is wordt dit jumpersknee genoemd. Als de aanhechting van de pees op het onderbeen ontstoken noemen we die de ziekte van Osgood Schlatter.

 

Oorzaak

Quadriceps1 knie peesontsteking

Deze peesontsteking komt vaak voor bij sporters die veel moeten springen, zoals volleybal, basketbal, atletiek. Vanuit het oprekken van de pees wordt deze explosief gestrekt en dit kan wrijving geven.
Ook standafwijkingen van voeten of knieƫen kunnen deze klacht veroorzaken. Overgewricht geeft een groter risico op knieklachten.

 

Symptomen

Bij het ontsteken van de knie pees wordt de pijn vlak onder de knieschijf gevoeld. Deze kan ook wat opzwellen. De pijn is eerst vooral aanwezig bij het op- of aflopen van hellingen of trappen (buig-strek functie van de knie). Later kan deze ook gevoeld worden bij gewoon lopen.

 

Wat te doen als u de symptomen herkent

Wanneer u de hierboven beschreven symptomen herkent, is het belangrijk wat rust te nemen wat betreft de belastende activiteiten voor uw knie. U loopt dan minder kans op het ontwikkelen van een chronische blessure. Er zijn bij deze blessure verschillende ‘graden’:
1 Pijn na inspanning
2 Pijn voor en na inspanning. De pijn verdwijnt na het opwarmen.
3 Pijn voor, tijdens en na inspanning.
4 Pijn bij dagelijkse activiteiten.
Wanneer de knieschijf verkeert ‘spoort’ kan het helpen om een tape te plakken. Bij het herkennen van bovenstaande klachten is het goed de knie te icen na het trainen.

 

Behandeling fysiotherapie

De behandeling fysiotherapie kan helpen de klachten te laten verminderen of te verhelpen. Door training van de bovenbeenspieren worden de spieren getraind op kracht en zijn ze beter belastbaar. De knie moet zoveel mogelijk in een gesloten keten getraind worden, dat wil zeggen oefeningen waarbij de voet aan de grond blijft.

 

© 2011 - 2021 Peesontsteking.net