Home » Peesontsteking Knie » Peesontsteking knie oefeningen

Peesontsteking knie oefeningen

 

Wat is een peesontsteking van de knie?

Een peesontsteking in de knie is een aandoening die erg pijnlijk kan zijn. Eén van de pezen rond de knie is dan ontstoken. Vaak komt dit door overbelasting. De aangedane pees zit dan het meest aan de voorzijde van de knie, onder de knieschijf.

Kan ik oefeningen doen bij een peesontsteking aan de knie?

Of het verstandig is om oefeningen te doen bij een peesontsteking in de knie, hangt af van de mate van de klachten. Soms kan een peesontsteking vrij acuut ontstaan, net als bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking. De klachten zijn bij een acute ontsteking vaak heftiger. Wanneer de ontsteking er al wat langer zit, worden de klachten minder intens. Als je oefeningen wilt doen bij een peesontsteking in de knie, kan het verstandig zijn om te wachten tot de klachten wat op z’n retour zijn. Als de klachten namelijk heftig zijn, is de ontsteking ook in volle gang. Door oefeningen kun je de klachten (en ontsteking) dan juist verergeren.

Welke oefeningen kan ik doen bij een peesontsteking aan de knie?

Bij een peesontsteking aan de knie, kun je verschillende oefeningen doen. Denk bijvoorbeeld aan rustig rekken van de pees. Of het isometrisch aanspannen.

Rekken van de pees

Het rekken van de pees is vaak wat gevoelig. Je moet je voorstellen dat je een wondje wat uit elkaar trekt. Het kan geen kwaad, en zal uiteindelijk de pijn verlichten. We gaan er in dit voorbeeld vanuit dat de pees aan de voorzijde van je linker knie is ontstoken. Je gaat op je rechterbeen staan, en probeert de hak van je linkerbeen te pakken. Als dit niet lukt, doe je eventueel een handdoekje om.

Isometrisch aanspannen van de pees

Isometrisch aanspannen betekent dat je de gewrichten niet beweegt, maar aanspant door druk te geven. Leg je been languit op de bank. Eventueel leg je een kussentje onder de knie. De pees aan de voorkant van de knie span je aan door je knie als het ware in het rolletje te drukken.

Waar moet ik op letten bij het doen van oefeningen

Wanneer je begint met oefeningen bij een peesontsteking, moet je wel op een aantal dingen letten. Je kunt niet maar zo doen waar je zin in hebt. Kan wel, maar dat is niet aan te raden met deze klacht. Het is belangrijk om te oefenen binnen de pijngrens. Niet forceren dus.

© 2011 - 2021 Peesontsteking.net