Home » Peesontsteking Duim » Peesontsteking duim symptomen

Peesontsteking duim symptomen

 

Een peesontsteking aan de duim gaat gepaard met verschillende symptomen. De pijn zit specifiek rond de pees die ontstoken is. Vaak is dit de pees in de duim muis, en soms bijvoorbeeld ook de pees aan de laterale zijde van de hand, richting de elleboog. Een peesontsteking aan de duim is vaak wel duidelijk te onderscheiden van andere klachten in dit gebied. De diagnose is wat dat betreft vaak niet zo moeilijk te stellen.

Pijn bij een peesontsteking

Een peesontsteking aan de duim wordt allereerst gekenmerkt door pijn. Er is pijn ter hoogte van de ontsteking. Vaak is deze plek ook erg drukgevoelig. Wanneer je wat druk geeft op het pijnpunt / de ontsteking, kun je voor je gevoel bijna tegen het plafond aanvliegen van pijn. Dit kan een hele felle, intense pijn geven. Door de ontsteking kan er soms ook een kloppende pijn aanwezig zijn.

Zwelling bij een ontsteking

Bij een ontsteking hoopt zich altijd vocht op rond het weefsel. Dit is een reactie van het lichaamsweefsel. Bij een peesontsteking aan de duim, kun je vocht vaak wel van de buitenkant zien zitten. Dit ligt namelijk aardig oppervlakkig. De zwelling is vaak aardig lokaal. Dat wil zeggen; bij een peesontsteking van de duim, heeft de rest van de hand / pols vaak gewoon zijn normale dikte.

Beperking in mobiliteit van de duim

Uiteraard wordt door de pijn en de zwelling de beweeglijkheid van de duim beperkt. Soms kan het bewegen ook een krakend geluid of gevoel geven. Dit komt door het vocht wat aanwezig is. Het vocht wordt ook in beweging gebracht tijdens het bewegen van de duim. Het voelt een beetje vreemd, alsof er een sponsje in zit. Dit kan geen kwaad.

Verkleuring bij een peesontsteking van de duim

Door de ontsteking verkleurt de huid vaak wat. Deze wordt wat rood, soms blauwig. De verkleuring mag te zien zijn op de plaats van ontsteking, wanneer dit op andere plekken op de arm zichtbaar is, is het verstandig dit door een huisarts te laten bekijken.

Wat doet de rest van de arm bij een peesontsteking van de duim?

Wanneer een pees in de duim ontstoken heeft, geeft dit in principe geen klachten in de rest van de arm. Wanneer de ontsteking erg acuut of heftig is, kan het soms wel een wat vermoeid gevoel geven in de arm.
Als de pijn naar de schouder trekt, of als er een verkleuring zichtbaar wordt in de arm, neem contact op met de huisarts.

© 2011 - 2021 Peesontsteking.net