Home » Peesontsteking elleboog

Peesontsteking elleboog

 

Een peesontsteking in de elleboog komt minder vaak voor dan een peesontsteking in heup of schouder. Dit komt omdat de elleboog een scharniergewricht is (functie is alleen buigen en strekken). De heup en de schouder zijn kogelgewrichten en kunnen daarentegen alle kanten op draaien. Dit maakt dat kogelgewrichten gevoeliger zijn voor blessures, ook voor peesontstekingen. De meest voorkomende spierblessures bij de elleboog zijn een blessure aan de biceps en de golverselleboog en tenniselleboog.

Blessure biceps

Aan de binnenkant van de elleboog zit de aanhechting van de biceps. Bij overbelasting door veel tillen bijvoorbeeld, kan deze overbelast raken en zelfs ontsteken. Dit komt niet zovaak voor als bijvoorbeeld een tenniselleboog. Wanneer de biceps geirriteerd is, straalt de pijn wat door de bovenarm naar de schouder. De biceps hecht zich weer aan aan de voorzijde van het schoudergewricht. De biceps helpt indirect ook mee met het optillen van de schouder. Dit kan dus ook wat beperkt zijn. Verder buigt de biceps de arm, dit zal dus ook lastiger worden bij een ontsteking.

Tenniselleboog

Een tenniselleboog is een irritatie van de pezen aan de bovenzijde van het gewricht. Bij een tenniselleboog kunnen de pols en vingers moeilijker gestrekt worden. Tegen weerstand strekken is helemaal een pijnlijk gebeuren. Soms is er wat zwelling te zien. Een tenniselleboog is een veel voorkomende blessure bij de sport tennis, vandaar de naam. Voor een tenniselleboog zijn bracejes verkrijgbaar. Een braceje geeft direct druk op de plek en ondersteunt met bewegen.

Golverselleboog

Bij een golverselleboog zijn de spieren aan de binnenzijde van de elleboog ge├»rriteerd. Dit wordt golverselleboog genoemd, omdat dit bij de sport golven een veelvoorkomende blessure is. Het is dan moeilijk om te ‘knijpen’ met de vingers, of voorwerpen op te pakken. Ook voor een golverselleboog zijn bracejes verkrijgbaar. Dit ondersteunt en verminderd de pijn.

© 2011 - 2021 Peesontsteking.net