Home » Peesontsteking voet

Peesontsteking voet

 

 

Rond de voet en de enkel zitten verschillende pees aanhechtingen. Deze kunnen door overbelasting of een verkeerde manier van belasten ontstoken raken. In de voet, onder de hiel kan de hielspoor voorkomen. Dit is een soort ontsteking van de pees onder het voetgewelf. Ook kan de achillespees ontstoken raken. Na langer zitten of liggen is het opstaan en gaan lopen in het begin erg pijnlijk. Wanneer er een stukje gelopen is warmen de spieren wat op en wordt het lopen wat soepeler.

 

Achillespeesontsteking

De aanhechting van de achillespees zit aan de had, het hielbeen. Wanneer er sprake is van een achillespees ontsteking wordt dit vooral gevoeld bij de aanhechting van de pees bij het hielbot. De spierbuik is niet heel pijnlijk. Bij een achillespeesontsteking zal het lopen pijnlijk zijn. De achillespees is een spier die erg belangrijk is bij een goede voetafwikkeling. Om de pees te ontlasten kan er een klein hakje in de schoen worden gelegd. Hierdoor wordt de pees iets verkort en met de loopbeweging wat minder opgerekt.

 

Behandeling peesontsteking

Wanneer een peesontsteking acuut ontstaat is in eerste plaats rust een belangrijk ding. In het geval van een peesontsteking aan de voet is het dus belangrijk het lopen zo mogelijk te vermijden. Af en toe kleine stukjes lopen kan natuurlijk wel, maar vermijdt lange stukken lopen. Maak geen haast met lopen; maak kleine pasjes. Bij grote passen worden de spieren per stap extra opgerekt en moeten ze vanuit daar de kracht leveren. Dit zal pijnlijker zijn. Naast rust is er verder aan een acute peesontsteking niet zoveel te doen. Koelen kan de zwelling en pijn verminderen.
Wanneer de klachten van een peesontsteking wat langer aanwezig zijn kan dit door fysiotherapie behandeld worden. Ook kan de fysiotherapeut bekijken of het zinvol is om wat aan de voetenstand te doen door middel van inlegzooltjes. De fysiotherapeut kan u adviseren om naar een podotherapeut te gaan.

© 2011 - 2016 Peesontsteking.net