Home » Peesontsteking voet » Peesontsteking voet oefeningen

Peesontsteking voet oefeningen

 

Een peesontsteking in de voet kan op verschillende plekken voorkomen. Welke oefeningen goed zijn om te doen, hangt natuurlijk af van welke pees ontstoken is.

Oefening ter verbetering van de circulatie

Een algemene oefening is het draaien van rondjes met de voet. Op deze manier worden de spieren met een lichte belasting aan het werk gezet. Dit stimuleert de afvoer van vocht, verbeterd de circulatie. Dit is weer belangrijk voor het herstel. Deze oefening kan zittend of liggend makkelijk tussendoor gedaan worden. Deze oefening kun je ook niet teveel doen.

Verder kan een ontstoken pees gerekt worden. Let op, forceer het niet, altijd op geleide van de pijn rekken. Een fysiotherapeut kan verder begeleiden bij het doen van oefeningen. Rekoefeningen moeten wel met mate gedaan worden, dit is ook meer belastend dan de vorige beschreven oefening. Je kunt ze bijvoorbeeld ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds even doen. Rekoefeningen kun je even vasthouden, ca 8 seconden. Daarna weer even ontspannen, en zo een aantal keer herhalen.

Oefeningen bij ontsteking van de achillespees in de voet

De achillespees kun je rekken door je voet naar je toe te bewegen en de knie gestrekt te houden. Dit kan zittend, met het been recht. Het kan ook staand. Als je de oefening zittend doet, kun je een handdoek om de voet doen, en de handdoek rustig naar je toe trekken. Je kunt de pees dan rekken op geleide van de pijn. Je kunt de oefening opbouwen door hem staand te doen. Je zet dan de voeten voor elkaar. De voet die je wilt rekken, plaats je achter de andere voet. De voorste knie buigt door, en de achterste strekt met de hak op de grond. Hoe verder de voeten uit elkaar staan, hoe meer rek er op de pees komt. De oefening zou eventueel nog opgebouwd kunnen worden door hem op de trap te doen. Door met de voorvoeten op de trap te staan, en de hakken te laten zakken, komt er ook rek op de pees.

Oefeningen bij ontsteking van de M. Peroneus

Deze pees is wat lastiger te rekken dan de achillespees. Je kunt hem rekken door de voet naar binnen te draaien. Er zijn niet echt variaties waarmee je het kunt opbouwen.

© 2011 - 2021 Peesontsteking.net