Home » Peesontsteking Pols

Peesontsteking Pols

 

 

Quervain tendinitis


 

quervain1 peesontsteking pols

Quervain tendinitis is een peesontsteking van de pees die aan de duimzijde van de pols loopt, over de onderarm richting de duim. De pijn wordt ook gevoeld in die regio. De loge van Quervain is een smal ‘kanaaltje’ waardoor 2 pezen lopen die naar de duim toe lopen.

 

Ontstaan

Een peesontsteking in de pols ontstaat vaak na overbelasting in de vorm van veel knijpen, grijpen, wringen. Een trauma kan ook aanleiding geven tot een peesontsteking doordat zich tijdens de genezing littekenweefsel vormt.

 

Symptomen

Deze peesontsteking begint met felle pijn aan de binnenzijde (duimzijde) van het polsgewricht. Later straalt de pijn door over het verloop van de pezen, dus meer over de onderarm richting de duim. Na verloop van tijd zijn er duidelijk crepitaties hoorbaar bij het bewegen van pols en/of duim. In een verder stadium zal er krachtsverlies optreden, met name te merken tijdens het grijpen, kneden, knijpen of wringen. ,/p>
 

Wat te doen

Allereerst is rust aan te raden. Zorg dat er geen activiteiten gedaan worden waarbij de pees teveel belast wordt. Velerlei huishoudelijke activiteiten zijn zwaar belastend bij dit soort peesletsel (uitwringen van doekjes). Soms kan het goed zijn een soort spalkje te dragen waarbij de pols en duim in een natuurlijke stand gebracht wordt zodat deze niet voortdurend op rek worden gebracht. Er kan gekoeld worden met ijs om de ontstekingsreactie tegen te gaan. Soms schrijft de dokter na een aantal dagen een ontstekingsremmend medicijn voor.

 

Operatie

Een operatie is de laatste behandel-optie wanneer alle andere behandelmogelijkheden niet aanslaan. Bij het opereren aan de Quervain tendinitis wordt een kleine incisie gemaakt. De loge van Quervain (daar waar de twee duimpezen geïrriteerd worden in het kanaaltje) wordt opengehaald en er wordt meer ruimte gecreëerd. Zo wordt de wrijving van de pezen tegen de wand van de tunnel voorkomen.

 

Epicondylitis lateralis


 
epicondylitislateralis

Epicondylitis lateralis wordt in de volksmond tenniselleboog genoemd. Deze spieren lopen vanaf de elleboog, over de bovenzijde van de onderarm naar de 4 vingers toe. De functie van deze spier is het strekken van polsgewricht en vingers. Ontstaan

Peesontsteking van de strekspieren in de onderarm is een klassieke tennisblessure, doordat met tennis vanuit gestrekte positie kracht wordt weggeslagen. Echter de pees kan ook ontstoken raken door veel schrijf- of typwerkzaamheden. Of door overbelasting tijdens huishoudelijke activiteiten.

 

Symptomen

De pijn zit meestal bij de oorsprong van de strekspieren, op de onderarm vlak onder het ellebooggewricht. Bij het drukken hierop geeft dit pijn. Ook het strekken van pols of vingers is pijnlijk. Het op rek brengen van de pees (buigen van de pols en vingers met gestrekte elleboog) kan ook pijnlijk zijn.

Wat te doen

Rust is belangrijk bij deze blessure. Stop de sport en/of andere activiteiten waarbij de pees zwaar belast wordt. Soms kan een tape over het spierverloop de pijn dempen. Doe regelmatig rekoefeningen en geef een lichte lokale massage ter hoogte van de irritatie.

© 2011 - 2021 Peesontsteking.net