Home » Peesontsteking Pols » Peesontsteking pols injectie

Peesontsteking pols injectie

 

Wanneer er een ontsteking in het lichaam is, in bijvoorbeeld een spier, pees of slijmbeurs, kan hier een injectie in worden gegeven.
Een injectie is eigenlijk een hele lokale manier van pijn- en ontstekingsbestrijding. De injectie wordt gezet op de plaats van de ontsteking. Meestal wordt een cortico-costeroid injectie gezet. Een huisarts mag dit geven, of als de huisarts zichzelf niet bekwaam genoeg acht, kan hij hiervoor een doorverwijzing doen naar de orthopeed.

Wat is een corticïcosteroid injectie?

Cortico costeroid is een hormoon. Dit hormoon wordt door de bijnier gemaakt. Corticocosteroïd heeft effect op veel processen in het lichaam, zoals op de bloedsuiker, water- en zouthuishouding, de eiwitstofwisseling en de vetwisseling. Corticocosteroïd kan ook ontstekingsremmend werken. De injectie bevat nagemaakte corticocosteroïd die vooral de ontstekingsremmende werking heeft. Daarnaast bevat het vaak nog stoffen om de pijn te verdoven. Dit is meestal kenacort of bupivacaïne.

Hoe snel werkt de injectie?

Meestal wordt de corticocosteroïd gegeven in combinatie met een verdovend medicijn. Door het verdovende medicijn kunnen de pijnklachten een paar uur na de injectie al minder worden. Het corticocosteroïd heeft een wat langere inwerktijd; dit begint na drie tot vier dagen zijn werk te doen. Na één tot twee weken is te zeggen of de injectie voldoende geholpen heeft. Als je na zes tot acht weken nog geen verandering merkt, heb je er waarschijnlijk geen baat bij gehad.

Waar worden corticocosteroïd injecties nog meer voor gebruikt?

Een corticocosteroïd injectie wordt, zoals al benoemd, gebruikt bij peesontsteking, slijmbeursontsteking. Ook kan het gebruikt worden bij gewrichtsklachten als reuma, slijtage of zwelling van een gewricht. De injectie kan ook gegeven worden wanneer er een ganglion is: een blaasje met vocht bij een gewricht of peesschede.

Hoe vaak mag ik een corticocosteroïden injectie?

Dit hangt af waar de injectie voor gebruikt. Uiteindelijk bepaald de behandelend arts hoeveel injecties je mag hebben. Het maakt uit of de injecties gegeven worden voor een peesontsteking, of bijvoorbeeld bij reumatische klachten. Hiervoor zijn andere richtlijnen. Over het algemeen mag de injectie bij een peesontsteking zo’n drie keer in korte tijd worden gegeven.

Corticocosteroïden injectie en bloedverdunners

Als je bloedverdunners gebruikt, is het verstandig met de arts te overleggen of deze tijdelijk moeten worden gestopt voor de injectie wordt gegeven. Eventueel in overleg met de trombosedienst.

Bijwerkingen van de injectie

Als gevolg van deze injectie kun je wat bijwerkingen hebben. De bloedsuikerspiegel kan wat ontregeld zijn; wees hierop alert als je diabetes hebt. De plaats waar de injectie gegeven is, kan soms een paar dagen extra gevoelig zijn of de huid kan zelfs wat dunner aanvoelen. Ook kun je wat overgangsklachten krijgen, opvliegers of wat menstruatie achtige klachten. Wanneer je na de injectie tenminste drie dagen ernstige pijn ervaart, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.

Na de injectie

Na de injectie mag je de pols gewoon gebruiken. Het is verstandig hem niet te forceren of provoceren, blijf de pols dus wel rust geven. Eigenlijk zoals je al deed. Een balans zoeken tussen niet ontzien, maar ook niet overbelasten!

© 2011 - 2021 Peesontsteking.net