Home » Peesontsteking Pols » Peesontsteking pols oefeningen

Peesontsteking pols oefeningen

 

De peesontsteking in de pols is de pees aan de duimzijde het vaakst aangedaan. Soms ook onder de pols, onder het slotje van het horlogebandje. Als de ontsteking acuut is, kan er voorzichtig gerekt worden. Daarnaast kunnen mobiliserende oefeningen gedaan worden om de pijn wat te dempen en de pols soepel te houden. Voor oefeningen geld altijd: oefen binnen de pijngrens. Het is niet zo dat het beter zal werken als er meer pijn gevoeld wordt.

Rekken

Bij een peesontsteking kan de pees voorzichtig wat gerekt worden. Hiermee geef je het weefsel wat ruimte. Daarnaast voorkom je dat het gewricht vast gaat zitten en de spieren in korte tijd in gaan korten. Wanneer bewegingen worden vermeden, gaan spieren zich inkorten. Dit kan soms best snel gaan. Dit kan voorkomen worden met rekoefeningen.
Als de pees aan de duimzijde wat ontstoken is, rek je dit door de pols naar hand naar de pinkzijde te buigen. Beweeg de duim dan mee. Dit kan en mag een wat trekkend gevoel geven.

Mobiliserende oefeningen

Het doel van mobiliserende oefeningen is om de pols en de spieren mobiel te houden. Wat voor de pols prettig is, is om rustig wat rondjes te draaien. Dit kan ook in (warm) water gedaan worden, dit geeft nog meer een ontspannen effect.

Elleboog, schouder, vingers

Houdt ook de vingers, elleboog en schouders in beweging. De vingers door regelmatig te strekken en knijpen. De elleboog door ge buigen en strekken en de schouders door rustig aan wat rondjes te draaien. Wat vaak gebeurt bij een peesontsteking in de pols is dat de gehele arm en schouder, soms zelfs nek, wat gevoelig gaan worden. Door de pijn in de pols houden ook deze spieren wat meer spanning vast.

Ontspan!

Zorg dat de spieren ontspannen blijven! Een reactie van het lichaam op pijn is om meer spanning vast te houden. Dat werkt in dit geval averechts. Probeer er dus op te letten dat de spieren ontspannen blijven en niet onnodig spanning vasthouden.

© 2011 - 2021 Peesontsteking.net