Home » Peesontsteking Pols » Peesontsteking pols symptomen

Peesontsteking pols symptomen

 

In de pols lopen veel pezen en spieren die zowel de pols en vingers laten bewegen. Ze zorgen voor de fijne motoriek. Deze spieren kunnen ontstoken raken. Pezen zijn het uiteinde van een spier. De spier zit met een pees vast aan het bot. Peesweefsel is minder doorbloed dan spierweefsel. Het hersteld daarom ook minder snel dan spierletsel.

Oorzaak van een peesontsteking van de pols

Een peesontsteking aan de pols heeft vaak als oorzaak overbelasting. Overbelasting kan bijvoorbeeld door te zwaar belasten. Denk aan het tillen van zware voorwerpen of bijvoorbeeld het geven van sportmassages. Ook kan overbelasting komen door herhaaldelijk dezelfde beweging uit te voeren. Hierbij kun je denken aan werkzaamheden achter de kassa of lopende band. Dit zijn vaak geen zware werkzaamheden. Echter door het vaak herhalen van dezelfde beweging kan de pees geïrriteerd en uiteindelijk ontstoken raken.

Waar zit de pijn bij een peesontsteking aan de pols

Zoals al gezegd, lopen er rond de pols meerdere pezen die ontstoken kunnen raken. Een peesontsteking van een pees aan de pols zit hem vaak in de pees aan de binnenkant, de mediale zijde, van de pols. Dit is de pees die naar de duim toe loopt. Ook kan de pees aan de onderzijde van de pols ontstoken raken. Hier loopt de pees die naar de vingers gaat en uiteindelijk de vinger doet laten buigen; de knijpbeweging.

Syndroom van Quervain

Het syndroom van Quervain is een irritatie en zwelling aan de pezen aan de duimzijde van de pols. Vaak is dit een hardnekkige klacht. De pijn verergert bij het vastpakken van voorwerpen en het draaien van de pols. Soms kan bewegen, door de extra zwelling, een krakend geluid en / of gevoel geven. De test van Finkelstein is een testje om te testen of er inderdaad sprake is van het syndroom van Quervain.

Symptomen van een peesontsteking aan de pols

Een peesontsteking aan de pols geeft pijn op de plaats van ontsteking. De pijn kan acuut ontstaan en ter plaatse gevoeld worden. Soms is er een zwelling zichtbaar op de plaats van ontsteking. Vaak is de zwelling bij een peesontsteking van de pols duidelijk te zien. De pols is immers een plaats waar vetweefsel zich niet zo snel ophoopt. Een ander symptoom is het moeilijk kunnen bewegen van de duim en/of pols. Ook kan de duim of pols tijdens het bewegen een soort ‘knak’ geven of blijft steken.

Foto bij peesontsteking van de pols

Wanneer de arts een peesontsteking vermoedt, kan hij een rontgenfoto laten maken om ander letsel uit te sluiten. Echter vaak is de diagnose al te stellen na lichamelijk onderzoek en anamnese.

© 2011 - 2021 Peesontsteking.net