Home » Peesontsteking Schouder

Peesontsteking Schouder

 

 
peesontsteking schouder

Anatomie en ontstaan

Een peesontsteking ontstaat meestal doordat een pees klem komt te zitten tussen de botstructuren van het schouderblad en de schouderkop. Normaal gesproken kan een schouder de bewegingen goed maken, maar bij teveel eenzijdige belasting kan er een irritatie ontstaan. Ook bij een instabiele schouder of een houdingsafwijking loop je meer risico een peesontsteking te ontwikkelen. Houdingsafwijkingen zien we vaak bij jongeren die in de groei zijn en daardoor wat voorovergebogen lopen. De schouderkop verplaatst zich t.o.v. de schouderkom, waardoor de kans groter wordt dat de pees wordt ingeklemd.

 

Oorzaak

Een peesontsteking in de schouder komt vaak voor bij werk waarbij veel herhaalde (dezelfde) bewegingen worden uitgevoerd. Hierdoor raakt de pees geïrriteerd en kan deze ontstoken raken. Ook komen bij sommige sporten relatief gezien vaker peesontstekingen voor. We hebben het dan over sporten waarbij een werp- of gooibeweging wordt gemaakt. Voorbeelden zijn volleybal, korfbal, tennis.

 

Symptomen

Bij een peesontsteking van de schouder gaat pijn gepaard. Er is pijn die duidelijk aan te wijzen is. Bij deze pijn ontstaat een bewegingsbeperking van de schouder. In welke richtingen de schouder beperkt is, is afhankelijk van welke pees is ontstoken wat de functie van deze spier/pees is. Er kan een rode zwelling aanwezig zijn op plaats van de ontsteking. De pijn is constant aanwezig (ook in rust) en verergert bij beweging. Tijdens bewegen kan soms een wat krakend geluid in de schouder gevoeld of gehoord worden.

 

Slijmbeursontsteking schouder of peesontsteking

Het verschil met een slijmbeursontsteking in de schouder is meestal de lokalisatie van de pijn. De pijn bij slijmbeursontsteking wordt vaak net iets onder de schouderkop aan de laterale zijde van de schouder gevoeld. De pijn van een peesontsteking wordt in de ontstoken pees gevoeld en is bij palpatie duidelijk heel gevoelig. Soms is het onderscheid moeilijk te maken, echter na goed onderzoek kan een fysiotherapeut of arts u meestal wel vertellen waar de klachten vandaan komen. Zie voor meer online informatie over slijmbeursontsteking schouder.

 

Fysiotherapie

In de acute fase van een peesontsteking wordt rust aanbevolen en geen fysiotherapie gestart. In een latere fase, wanneer er toch nog pijnklachten zijn maar de heftigste pijn weg is, kan fysiotherapie worden gestart. Door middel van een lokale behandeling geef je de spieren een prikkel tot herstel. Oefentherapie wordt gedaan om de spieren beter belastbaar te maken. Ook kunnen houdingsgerichte oefeningen gedaan worden zodat, in geval van een foutieve houding, de houding wordt gecorrigeerd en daarmee een standsverandering van de schouderkop t.o.v. de schouderkom wordt bewerkstelligd.

 

© 2011 - 2021 Peesontsteking.net