Home » Peesontsteking Schouder » Peesonsteking schouder oefeningen

Peesonsteking schouder oefeningen

 

Bij een peesontsteking van de schouder is het belangrijk om oefeningen te doen die de schouder mobiliseren. Dat wil zeggen, wel bewegen maar binnen de pijngrenzen om de mobiliteit van de schouder te verbeteren. Bij een peesontsteking van de schouder is de mobiliteit van het gewricht namelijk verminderd. Hieronder staat één oefening beschreven die gedaan zou kunnen worden. Een fysiotherapeut kan meerdere oefeningen geven.
Bij een peesontsteking in de schouder is meestal één van de rotator cuff spieren aangedaan. Dit zijn de 4 spieren rond het schoudergewricht die voor de specifieke schouderbewegingen zorgen.

Pendulum oefening

De pendulum oefening is een bekende oefening. Ook wel ‘pendelen’ genoemd. Je steunt op de goede arm, op bijvoorbeeld een eettafel. De arm waarvan de pees ontstoken is, hangt naar beneden. Je laat hem bungelen, je kunt rondjes draaien of gewoon op en neer bewegen en zijwaarts. Eventueel kun je een gewichtje in de hand nemen.

Ontspan de schouder!

Het is erg belangrijk de schouder te ontspannen. Er is een pees ontstoken, een natuurlijke reactie van het lichaam is dan om de spieren aan te spannen. Een soort beschermreactie op de pijn. Echter in dit geval werkt dit averechts. Wanneer de spieren rond de schouder onnodig verkrampt zijn, kan hier spierpijn in ontstaan.

In het eerste stadium is de pijn het heftigst. Het is dan ook belangrijk om niet te zware oefeningen te doen op dat moment. Pas later, als de pijn minder intens is, kunnen eventueel oefeningen gedaan worden om terugkeer in de maatschappij (denk aan belastend werk doen) te bevorderen.

© 2011 - 2021 Peesontsteking.net