Home » Peesontsteking Schouder » Peesontsteking schouder operatie

Peesontsteking schouder operatie

 

Operatie schouder

Er zijn verschillende operaties aan het schoudergewricht. Een operatie is meestal het laatste wat geprobeerd wordt bij klachten aan de schouder. Eerst kunnen medicijnen, een injectie of fysiotherapie geprobeerd worden. Let wel op, een operatie is natuurlijk nooit een garantie dat het altijd beter wordt dan het was. We bespreken verschillende operaties aan de schouder. De eerste operatie, de neerplastiek of open operatie, kan worden toegepast worden bij een peesontsteking.

Neerplastiek

Bij een neerplastiek wordt het ‘schouderdakje’, ook wel acromion genoemd, bijgeschaafd. Er worden aan de voorkant en onderkant stukjes afgehaald. Hierdoor wordt de ruimte in de schouder groter. Deze operatie kan voor zowel bij een (chronische) slijmbeursontsteking gedaan worden als bij een peesontsteking. Doordat het acromion wordt bijgeschaafd, is er meer ruimte voor de pezen en slijmbeurs in de schouder. Deze worden hierdoor minder belast tijdens het bewegen.
De operatie duurt ongeveer een half uur. Na de operatie mag je de eerste of tweede dag weer naar huis. De arm moet in een mitella en heeft veel rust nodig. De eerste weken kan de schouder maar weinig gebruikt worden. Vanuit het ziekenhuis krijg je oefeningen mee om de arm toch in beweging te kunnen houden. Het is belangrijk om na de operatie te starten met fysiotherapie, zodat het optimale uit de revalidatie en operatie gehaald kan worden.
De eerste weken na de operatie kan de schouder nog flink pijnlijk zijn. Bewegen is dan vaak geen pretje.

Rotator cuff operatie

De rotator cuff is de benaming voor vier spieren die rond de schouder lopen. De spieren zorgen voor het maken van de draaibewegingen en coordinatieve bewegingen van de schouder. Wanneer er een spier gescheurd is, kan deze gehecht worden. Dit geld dus niet voor peesontstekingen.

Totale schouderprothese

Wanneer de schouder versleten is, kan er een prothese van titanium in geplaatst worden. Deze operatie wordt niet zoveel gedaan. Heup- en knieprotheses worden vaker geplaatst.

© 2011 - 2021 Peesontsteking.net