Home » Peesontsteking Schouder » Peesontsteking schouder symptomen

Peesontsteking schouder symptomen

 

Symptomen peesontsteking schouder

Een peesontsteking in de schouder kan zomaar, acuut ontstaan. Dit is vaak erg pijnlijk. In de schouder lopen natuurlijk meerdere pezen, die ontstoken kunnen raken. Rond de schouder lopen de pezen van enkele grotere spieren, en ook de pezen van kleine spieren. De rotatorcuff spieren zijn een groep van 4 spieren die het meest gevoelig zijn voor een ontsteking. De rotatorcuff spieren van de schouder zorgen voor een groot deel van de stabiliteit en coördinatie van de schouderkop in de kom. Ze zijn met name actief in de middenstand van het gewricht. Een peesontsteking van één van deze spieren gaat met verschillende symptomen gepaard.

Pijn in de schouder

Wanneer één van de pezen ontstoken is, is vaak het verloop van de gehele spier pijnlijk. Echter de twee aanhechtingspunten van de spier zijn het meest pijnlijk wanneer je daarop drukt. Als de ontsteking weer minder wordt, neemt de pijn langzamerhand weer af. Soms geeft een peesontsteking doorstralende pijn naar de arm of hand, dit kan het gevoel zijn van wat tinteling.

Verminderde kracht in de schouder

Als een pees ontstoken is, geeft dit pijn bij bewegen. Bij een acute, heftige ontsteking kan er zelfs sprake zijn van een verlammend gevoel in de arm. Er is zoveel pijn dat de spier niet meer zijn functie kan uitvoeren: wanneer hij normaal gesproken de arm omhoog tilt, kan hij dat nu niet meer.

Verminderde beweging in de schouder

Door de pijn en ontsteking in de spier, is de schouder minder beweeglijk. Wanneer je de spier probeert aan te spanenn, zal dit pijnlijk zijn. Meestal is de beweging hoger in de range meer pijnlijk: hoe hoger de arm komt, hoe meer pijn. Daarnaast zijn bovenhandse bewegingen voor de schouder meer belastend dan bijvoorbeeld de arm naar achteren strekken. Vaak zijn dan ook de bovenhandse bewegingen meer beperkt.

Wie krijgt een peesontsteking aan de schouder?

Mensen die balsporten beoefenen zoals korfbal en volleybal hebben daarmee een hoger risico op een peesontsteking in de schouder. De explosieve bewegingen van deze sporten zijn voor de schouder namelijk best belastend.

Een peesontsteking in de schouder kan ontstaan door overbelasting of degeneratie. Ook kan een trauma een oorzaak zijn (bijvoorbeeld val op de arm).

Een peesontsteking: wat nu?

Een peesontsteking gaat meestal vanzelf weer over. Soms worden er wat medicijnen voorgeschreven om het herstel te versnellen. Ook kan een injectie worden gegeven of je kunt een bezoek brengen aan de fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan oefeningen geven die het herstel zullen ondersteunen.

© 2011 - 2021 Peesontsteking.net